28.02.2016

Ciasto pomarańczowe ze słodkich ziemniaków z kremem kokosowym

Od zawsze wydziwiam w kuchni. Przepisy znajduję najczęściej w internecie a raczej nimi się inspiruje bo i tak przyrządzam je po swojemu. Niektóre kreacje stają mi w gardle, ale jak mój przepis autorski się przyjmie to zajadam się nim regularnie. Tak też jest ostatnio z przepisami na słodkie ciasta z przedziwnych składników.. 



Szczególnie często piekę podczas moich cyklicznych napadów na zdrowe odżywianie z wyłączeniem przetworzonych produktów i cukru. Te kilkutygodniowe stany kończą się tak dobrze mi znanym zażeraniem się Milką mleczną i czipsami przed telewizorem, zagryzane wyrzutami sumienia. 
Ale cóż.. jestem tylko człowiekiem :)
Ponieważ aktualnie znajduje się w „zdrowej” fazie wracam do moich dziwacznych przepisów.

Próbowałam już wypieków z fasoli, soczewicy, kalafiora, ciecierzycy i cukinii.
Dzisiaj zapraszam was na pomarańczowe ciasto ze słodkich ziemniaków z kremem kokosowym
Do tego użyjemy...jakżeby inaczej.. słodkich ziemniaków..

Ciasto ma bardzo przyjemny pomarańczowy aromat i trudno wyczuć w nim mdły smak słodkich ziemniaków. Delikatny krem kokosowy wspaniale uzupełnia się z cytrusowym spodem.

Do tego ciasto jest gluten-free, laktoza-free, jajo-free czyli vegan friendly itd itp.

Dla wszystkich lubiących katować się dietami i ograniczeniami żywnościowymi - IDEALNE!! 
Do tego zdrowe. Chyba, że sypniemy do niego zwykłego cukru (jak ja to zrobiłam z braku innego środka słodzącego). Co nas nie zabije to nas wzmocni!

Słodkie ziemniaki to dar z nieba, napakowany w antyoksydanty i źródło karotenoidów - zapobiegającym wielu chorobom chronicznym w tym kilku odmianom raka, chorobom układu krążenia czy oczu (katarakcie). Do tego regulują one stężenie glukozy we krwi i spowalniają wchłanianie cukrów. Nie wspominając o ich zasobność w inne składniki mineralne (m.in potas, magnez, wapń, siarka, żelazo) i witaminy (C, A, E, witaminy z grupy B, kwas foliowy).

Więc zażerajmy się nimi moi drodzy!

Przepis


Składniki:
  • 500g słodkich ziemniaków, lub dwa średniej wielkości (obranych i pokrojonych)
  •  100g cukru (jak kto woli: zwykły, brązowy, z wierzby, erytrol), po prostu sypki
  • 50g mąki z kaszy gryczanej (lub innej, do wyboru)
  • 200g zmielonych migdałów
  • starta skórka z pomarańczy (nie eko pomarańcze najlepiej polać wrzątkiem przed starciem)
  • olejek pomarańczowy (opcjonalnie)
  • kandyzowana skórka pomarańczowa (50g, pół opakowania)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3 łyżki wody
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • 2 schłodzone puszki mleka kokosowego
  • wiórki kokosowe 
  • płynny środek słodzący (np. miód, syrop z agawy, syrop klonowy)

nasze składniki


Wykonanie:
  1. Najpierw przygotować wegańskie jajo. Zmielić siemię lniane na proszek w młynku do kawy albo mikserze. Przesypać do miski, dodać 3 łyżki wody i  chłodzić w lodówce przez ok. 15 minut do momentu aż uzyskamy gluta. ;)
  2. Słodkie ziemniaki gotujemy w wodzie do miękkości a następnie odcedzamy i zostawiamy do przestygnięcia. Rozdrabniamy je na gładką masę za pomocą widelca.
  3. Do ziemniakowej masy dodajemy: zmielone migdały, cukier, mąkę, skórkę pomarańczową (startą i kandyzowaną), cynamon i siemię lniane z lodówki. Dokładnie mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy. 
  4. Ciasto ze słodkich ziemniaków i migdałów przekładamy do średniej wielkości foremki (np. 23 x 15 x 5,5) a następnie wkładamy do już wcześniej rozgrzanego piekarnika na 175 stopni i pieczemy około 30-45 minut.
  5. Ciasto wyjmujemy i chłodzimy w lodówce, najlepiej przez noc. Zaraz po upieczeniu ma ono niezwykle delikatną konsystencję, dopiero po schłodzeniu jest bardziej zwarte.
  6. Stałą, mocno schłodzoną część mleka kokosowego przekładamy do miski i rozdrabniamy widelcem, dodajemy ok. 2 łyżki płynnego środka słodzącego (według uznania). U mnie syrop z agawy, żeby zachować ten piękny śnieżnobiały kolor.
  7. Posypujemy wiórkami kokosowymi i polewamy syropem do smaku.. Hoho! Ale piękne!

gotowa masa, do piekarnika z tym ciachem!
dogadzamy sobie bez wyrzutów sumienia
no to jemy
pokrojone omnomnom
polałam sobie miodem dla lepszego efektu :)

 
Ciasto jest bardzo bogate w błonnik i składniki mineralne. Jest mokre i zbite w konsystencji więc bardzo sycące. Do tego same bataty regulują poziom cukru we krwi. Poza tym jak na super zdrowe ciacho prezentuje się całkiem nieźle. Jak dla mnie to wystarczająco przekonujący powód żeby powtórnie upiec mój nowy wynalazek: ciasto pomarańczowe ze słodkich ziemniaków z kremem kokosowym.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz